Nie jest to przepis włoski ale z Ugandy. Dostałam go jednak tu w Rzymie i wypróbowałam, i gorąco polecam.
Składniki
125 g masła
0,5 kg cukru
1kg mąki pszennej
4-6 jajek
6 dużych mocno dojrzałych miękkich bananów
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni. Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować masłem. Utrzeć banany (można rozetrzeć widelcem). Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać roztarte banany. Powoli dodawać mąkę i mieszać dokładnie na jednolitą masę. Wlać do blaszki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz