wtorek, 17 maja 2011

Spaghetti alla carbonara

To moje pierwsze danie włoskie a właściwie rzymskie, jako że kuchnia włoska w Italii nie istnieje. Jest za to kuchnia rzymska, toskańska, sardyńska, neapolitańska, sycylijska itd. Spaghetti alla carbonara pokazał mi mąż koleżanki, Rzymianin od urodzenia. Wypróbowałam je kilka razy, dwa razy nie wyszło mi jak trzeba (aż dziwne zważywszy na to jak jest proste), i na dobre zagościło w  mojej kuchni, głównie ze względu na swe walory smakowe jak i banalne przygotowanie (na przyrządzenie całej potrawy trzeba aż 20 minut!).

400g makaronu spaghetti
100g wędzonego boczku
100g startego sera pecorino
4 jajka
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Zagotować lekko osoloną wodą w dużym garnku. Wrzucić makaron spaghetti i gotować według przepisu aż będzie al dente. W międzyczasie w dużym rondlu na oliwie z oliwek podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, dodać ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszać, zdjąć z ognia i wbić jajka, starty pecorino, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszać.  Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz