środa, 6 kwietnia 2011

pasta al ragu


Wczoraj  i dzisiaj mam fazę na gotowanie, znowu przysmaki włoskie bo to łatwo i szybko. Dawno nie było pasty al ragu.

Pasta al ragu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
0,5 kg mięsa drobno mielonego wieprzowego
0,5 l przecieru pomidorowego (nie koncentratu) lub pomidory w puszce bez skóry
sól
bazylia najlepiej świeża
starty parmezan lub pecorino romano
300 g makaronu najlepiej świderki lub piórka

Do garnuszka wlać oliwę i dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Na niedużym ogniu odrobinę podsmażyć by wydobyć zapach czosnku. Dodać mięso mielone i gotować na niedużym ogniu ciągle mieszając  aż przestanie być surowe. Dodać sól i przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać, zagotować i pozostawić na małym ogniu na ok.46/60 minut aby się gotowało. Pod koniec gotowania dodać świeże listki bazylii i zdjąć z ognia. Ugotować makaron al dente według przepisu  na opakowaniu. Podawać makaron z sosem posypanym parmezanem lub pecorino.

Buon appetito

2 komentarze:

  1. Mniam. Ja też takie jedzonko często robię, tyle że zamiast wieprzowiny daję wołowinę lub cielęcinę. A makarony różne pasują. U mnie najczęściej penne, a jak się spieszę to tagliatelle.

    OdpowiedzUsuń
  2. ten przepis jest banalnie prosty a jednocześnie w Polsce bardzo często przekręcany do takiego stopnia, iż w niczym to nie przypomina "włoszczyzny", jeszcze prostsza wersja jest bez mięsa, też polecam głównie wegetarianom

    OdpowiedzUsuń